Skip to content

Hogyan alakul ki a félelem?

Mivel a félelem annyira elterjedt negatív ösztönző, hogy vagy akadályoz, vagy kényszerít, bárhol jelenik is meg, tudnunk kell, hogy sok félelmünk, mint értékeink fenyegetettségének egyenes következménye, a gyermekkorunkban gyökerezik.

Az elutasítástól való félelem azokra a korai bírálatokra vezethető vissza, amelyek szüleink, testvéreink, de leginkább társaink részéről értek minket. E félelem alapja az, hogy önmagunkat azonosítjuk a hibáinkkal. A szülők klasszikus hibát vétenek, amikor azt mondják a gyerekeknek: rossz vagy, csúnya vagy, elkényeztetett gyerek vagy, semmirekellő vagy, kis hazudós vagy, ügyetlen vagy.

A szülők ezeket a jelzőket a gyerek magatartására értik, a gyerek sajnos a személyére érti őket. Képtelen szétválasztani a két dolgot: azt, hogy ki ő, és azt, hogy mit tesz. Vagyis összetévesztik a tettet a cselekvő személlyel. Ez súlyosan romboló hatással van a gyermekre.

A gyerekek, akik olyan környezetben nőnek fel, ami állandóan csúfneveket ragaszt rájuk, és állandóan csak bírálatot hallanak, maguk is állandóan kritizáló felnőtté válnak, akiknek igen gyenge az önbecsülése.

Decemberben indítom útjára a legújabb online tréningemet ahol a félelmeinken fogunk dolgozni, hogy beléphessünk az Önszeretet kapúján, ami sikert, elismerést, figyelmet, nyugalmat és boldog életet teremt számunkra.

Szeretettel:

Balogh Csilla
Mester ThetaHealing Instruktor