Miért hagyom magam érzelmileg zsarolni? - A Te utad Skip to content

Miért hagyom magam érzelmileg zsarolni?

Mi jut eszedbe, amikor azt hallod, hogy érzelmi zsarolás?

Az érzelmi zsarolás valamilyen önös cél érdekében alkalmazott érzelmi manipuláció, amit az adott személy alkalmazhat szándékosan vagy a tudatalatti mintáját követve. Ez utóbbi esetben észre sem veszi, hogy mit tesz, mert azt automatikusan, tudattalanul, ösztönösen teszi.

Nekem például azok az élmények jutnak eszembe, amelyeket gyermekként a családomban szereztem. Engem anyukám számtalanszor kitett annak, hogy megígért valamit és azután nem tartotta be. Miközben én egész héten azt a pillanatot vártam, ő azt éreztette velem, hogy én emlékszem rosszul. Tagadta, hogy megígérte volna, azután pedig számba sem vett.

Lehet, hogy az illető úgy ígér meg valamit, hogy amikor az ígéretet teszi, már akkor is tisztában van vele, hogy nem tudja és nem is akarja tejesíteni. Ennek ellenére mégis megígéri, mert ezzel valami neki tetsző viselkedést akar elérni, kikényszeríteni.

5 000 Ft

Miért hagyom magam érzelmileg zsarolni?

A jó hír az hogy ki lehet lépni ezekből a játszmákból például a Theta Healing módszerrel.
Érdekes párhuzam, hogy gyermekkorunkban a szülők testesítik meg az életünkben a tekintélyt, felnőttkorunkban pedig jellemzően a főnökeink. Amennyiben a tekintélyt reprezentáló emberek ugyanolyan jelleműek, mint a szüleink és szenvedünk tőlük, akkor nagyon ajánlott megdolgozni az érzelmi zsaroló szülői mintát.

Természetesen ennek még számtalan színtere lehet az életünkben, úgymint a párkapcsolat vagy a baráti kapcsolatok. A párkapcsolatokban előforduló problémákkal egy másik szemináriumomon is – a Nőiség szemináriumon – szoktam foglalkozni behatóbban, mivel ez a jelenség leginkább a párkapcsolatokban szokott előfordulni. Ezekben a kapcsolatokban tetten érhetőek az olyan érzelmi manipulátorok, akik mindig a saját igazukat keresik, és képesek tökéletesen elferdíteni a realitást.

Ha érdekel a téma, akkor tarts velem.